Letní hasičský tábor 5.-12.8.

            Druhý srpnový týden jsme s dětmi strávili v pro nás již známém krásném prostředí v srdci Vysočiny u vsi Dolní Bory. Náš tradiční letní tábor se nesl v duchu pirátství a nezastavilo nás ani velmi chladné počasí a propršené dny. Vždyť piráti také sváděli boj s bouřkami na lodi. Ranní teplota klesala i na 9°C, což bylo na srpnový týden a spaní ve stanech trochu nekomfortní. Polovinu tábora jsme strávili v pláštěnkách a holínkách, ale od příjemné zábavy nás to neodradilo.

            Všech 40 dětí bylo v den příjezdu přijato do funkce plavčík a dostaly přiděleného svého lodivoda i kapitána. Samozřejmě každý pirát dostal panáka pravého dětského rumu a nechyběl řádný přípitek. Pět týmů rozlišených barevně se naučilo pirátský kodex a hned druhý den si prošly pirátským minimem. Nechyběla stavba pirátských lodí, lodní bitva, únos plavčíka, práce s lany, hledání potravin či obranné hry. Správný pirát musí mít i šikovné ručičky, tak nikomu nevadilo vyrobit si malé dělo, ruční hák, pirátskou klopku na oko, složit papírovou lodičku či jen navléct korálky. Velký úspěch mělo táborové ,,kasíno“, kde děti vstoupily do tajů hazardu. Také jsme si zapívali a odpočali u táborového ohně.

V poledním klidu, a to dle počasí, si děti mohly vyřezávat lodičky, šermovat meči, hrát deskové nebo karetní hry, ale každý den také pro zájemce bylo promítání filmů Piráti z Karibiku v našem provizorním kině.

            V pátek došlo i na hledání pokladu a nebylo to vůbec jednoduché, plavčíci byli vyzkoušeni zda mají důvtip, odvahu, sílu i vytrvalost, ale také zda umí posádka spolupracovat, což je na lodi velmi důležité. Den jsme následně, po vyhodnocení a rozdání cen a diplomů, zakončili pořádným mejdanem. A nechybělo šampaňské, brambůrky, cukrová vata, spousta dobré nálady a tanec.

            V sobotu jsme tábořiště opouštěli s nádherným sluníčkem a jen nám malinko bylo líto, že už musíme zpět. Cesta vlakem zpět byla rychlá a děti jsme posléze v pořádku předali rodičům se spoustou zážitků, vzpomínek a hlavně kufrem špinavého prádla.

Tábor proběhl za finanční podpory MŠMT. Děkujeme také našim podporovatelům a pekařství Penam, které nám na tábor věnovalo pečivo na první dny zcela zdarma.

Fotky k nahlédnutí: https://photos.app.goo.gl/cNGz662faQ89wWVp